América Móvil heeft de financiering voor het bod op KPN rond. Dat maakte het Mexicaanse telecomconcern woensdag bekend.

Het telecombedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim zal zijn biedingsbericht woensdag naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) sturen. Het bedrijf heeft op dit moment een belang van 29,77 procent in KPN weten op te bouwen.

América Móvil verwacht het officiële bod op KPN in september te lanceren. Het biedt 2,40 euro per aandeel op het resterende belang in KPN.

Verkoop E-Plus voorkomen

Slim hoopt een meerderheid van de aandelen in handen te krijgen om zo een stokje te steken voor de verkoop van E-Plus, de Duitse dochter van KPN. Telefónica Deutschland bereikte in juli overeenstemming met KPN over E-Plus.

De overnamesom van in totaal 8,1 miljard euro is echter aan de lage kant voor Slim. Zonder de KPN-dochter heeft de Mexicaan veel minder grip op de Duitse telefoonmarkt, die veel lucratiever is dan de Nederlandse. Want dat is waarom Slim waarschijnlijk in KPN is gestapt: om een voet tussen de deur te krijgen bij onze oosterburen.

Door een bod uit te brengen op heel KPN hoopt Slim E-Plus te behouden. (Lees ook: KPN dwingt Slim tot snel handelen)

Verkoop gaat door

KPN gaat ondertussen gewoon door met de verkoop van E-Plus. Op 2 oktober organiseert het Nederlandse telecomconcern een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waar de aandeelhouders mogen stemmen over de deal met Telefónica Deutschland.

Volgens het bestuur van KPN is het een aantrekkelijke deal, die de financiële mogelijkheden van het bedrijf vergroot. Het is echter de vraag of de meerderheid van de aandeelhouders er ook zo over denkt, zeker nu América Móvil een bod heeft uitbgebracht op heel KPN.

Volgens KPN heeft het bedrijf van Carlos Slim aangegeven "nauwgezet" te zullen kijken naar de voordelen van de verkoop van E-Plus. De vergadering van 2 oktober gaat volgens KPN in ieder geval door, ook als América Móvil formeel een bod uitbrengt op het bedrijf.

Toezichthouders

De overname van E-Plus moet ook nog door toezichthouders worden goedgekeurd. KPN houdt hierbij rekening met "diepgaande onderzoeken". Als de benodigde toestemming niet wordt verkregen betaalt Telefónica Deutschland een ‘break fee’ van 100 miljoen euro aan KPN.

Als de transactie niet wordt afgerond gaat KPN naar eigen zeggen door met het uitvoeren van zijn huidige strategie.

Overigens kan KPN de overname door Slim nog voorkomen door een beschermingsconstructie via een op papier onafhankelijk stichting Preferente aandelen KPN. De stichting kan 49,9 procent van de stemgerechtigde aandelen in handel krijgen door middel van uitoefenen van een calloptie.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl